Υποστηρικτές

Ακολουθήστε μας

Join us Fcebook

Video

Αλυσσανδράκης Γρηγόρης


alisandrakis grigoriosΑλυσσανδράκης Γρηγόρης

Γιός της Μαρίας Αλεβιζάκη (η οποία κατάγεται από την Κοξαρέ Αγ. Βασιλείου Ρεθύμνης) και του κορυφαίου Ρεθεμιώτη χορευτή και χοροδιδασκάλου Ιωάννη Αλυσσανδράκη από τον Πλάτανο Αμαρίου, ο Γρηγόρης γεννήθηκε μεν στην Αθήνα, αλλά τα μουσικά βιώματα από την επικράτεια της δημώδους κρητικής μουσικής που του μεταβίβασαν οι γονείς του τον καθήλωσαν σ’ αυτήν, παρά τις σπουδές κλασσικής μουσικής που είχε ξεκινήσει στο Εθνικό Ωδείο Χαλανδρίου και στο Ωδείο Kodaly.

Πρωτοέπιασε λύρα στα εννέα του χρόνια και έκτοτε δέθηκε μαζί της δια βίου μελετώντας μόνος του – είναι αυτομαθής. Σήμερα είναι επαγγελματίας λυράρης αλλά και επαγγελματίας τεχνικός Δικτύων και Επικοινωνιών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Ασκεί και τα δύο επαγγέλματα.

Εμπειρίες – κλειδιά της μέχρι τώρα καλλιτεχνικής του πορείας:

* Το «βάπτισμα του πυρός» που πήρε παίζοντας με τον Ψαρογιάννη, αδελφό του Νίκου Ξυλούρη, σε βάφτιση, στο χωριό του πατέρα του, σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων.

* Το δεύτερο πανελλαδικό βραβείο για τη συμμετοχή του στην παράσταση «Άλκηστις» της θεατρικής ομάδας του Έκτου Γυμνασίου Χαλανδρίου με το ριζίτικο Μάνα κι αν έρθουν οι φίλοι μου.

* Ο Έπαινος από το χέρι της Δόμνας Σαμίου για την επίδοσή του σε σχολικούς αγώνες, σε ηλικία δεκαπέντε χρόνων.

* Η συμμετοχή του σε τιμητική εκδήλωση του Μεγάρου Μουσικής για τον Πήτερ Ουστίνωφ καθώς και

* Η συμμετοχή του στην Ορέστεια του Ιάννη Ξενάκη στην Επίδαυρο με τη χορωδία Kodaly, της οποίας απετέλεσε βασικό μέλος.

* Υπήρξε βασικό μέλος της Παιδικής Χορωδίας του Σπύρου Λάμπρου και των ηχογραφήσεων αυτής την περίοδο 1995-1999, παρέα με τη νεαρή τότε Νάντια Μπουλέ.

* Η συμμετοχή του στις εκδηλώσεις «Παλαιοχώρα 2008» του Δήμου Πελεκάνου, στην Παλαιόχωρα Χανίων.

* Η συνεργασία του με τον Κωνσταντίνο Θεμελή στην παράσταση Νυχτερινοί Αφηγητές – Βιτσέντζου Κορνάρου Ερωτόκριτος, η οποία περιοδεύει από το 2009.

Από το 2007 έχει δική του εβδομαδιαία ραδιοφωνική εκπομπή στον σταθμό «Κρήτη FM 87,5». Η αρθρογραφία του στο περιοδικό «Κοντυλιές» περιλαμβάνει άρθρα για τη ζωή και το έργο του Νικολάου Τσέγκα,, του Ιωάννη Δερμιτζάκη, του Αλεκου Καραβίτη, του Μανώλη Πασπαράκη, του Αντώνη Παπαδάκη, άρθρα για τα λαούτα και τους λαουτιέρηδες του Ρεθύμνου από το 1920 έως σήμερα κ.ά.

Αξιοσημείωτες μέχρι τώρα ήταν οι συνεργασίες του με τον λαουτιέρη Νίκο Ανυφαντάκη και τον εξαίρετο νέο μαντολινιέρη και τραγουδιστή Νίκο Συνολάκη με τον οποίο έχουν δημιουργήσει τον δίσκο «Στα πέρατα του Κόσμου», με τον Γιώργο Φλουρή έναν αξιόλογο νέο λαουτιέρη από το Ρέθυμνο, που έχει πολλά να δώσει στην Μουσική μας.

Έχει εμφανιστεί σε πολλά κέντρα διασκέδασης – Κρητικά και μη. Οι ανακαλύψεις της αυτομαθητείας του μεταβιβάζονται από τον ίδιο σε νέους μουσικούς με ιδιαίτερα μαθήματα και πρόφατα, από το 2011, μέσω της συνεργασίας του με τον Σύλλογο Κρητών Μοσχάτου. Τέλος, έχει προσφέρει, γενναιόδωρα, υλικά από το πλούσιο προσωπικό μουσικό αρχείο του για να στηθούν πολλές ιστοσελίδες με θέμα την δημώδη μουσική της Κρήτης.

Video

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να εξασφαλίσουμε ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στην ιστοσελίδα μας.
Διαβάστε επίσης για την Πολιτική Απορρήτου και για τους Όρους Χρήσης της ιστοσελίδας μας